Седем поколения и над 200 години усилен труд и предизвикателства превръщат Jim Beam в един от най-добрите бърбъни в света. Историята на марката започва още през 18-ти век, когато семейство Бьом (по-късно променили го на Beam) емигрират от Германия и се местят в Кентъки, САЩ. Йоханес „Джейкъб“ Бийм е фермер, който започва да произвежда бърбън. Той продава първите си бъчви царевично уиски около 1795 г., тогава наречено Old Jake Beam Sour Mash. Синът на Джейкъб Бийм, Дейвид Бийм, поема отговорностите на баща си през 1820 г. на 18-годишна възраст, разширявайки разпространението на семейния бърбън по време на Индустриалната революция. През 1854 г. той премества дестилерията в окръг Нелсън, за да се възползва от нарастващата мрежа от железопътни линии, свързващи щатите. До 1880 г. клиентите носели свои собствени кани в дестилерията, за да ги пълнят с уиски. Тогава компанията започва да бутилира продукта и да го продава под марката "Old Tub". Джеймс Борегард Бийм поема управлението на семейния бизнес от Дейвид Бийм и успява да го спаси по време на Сухия режим, сложен над САЩ. Той възстановява дестилерията през 1933–1934 г. в Клермонт, Кентъки, близо до дома му в Бардстаун. През 1943 г. името на марката е променено от „Old Tub“ на „Jim Beam“ в чест на Джеймс Борегард Бийм. През 1945 г. компанията е закупена от Хари Блум, търговец на спиртни напитки от Чикаго, а след това е продадена на American Brands (1968 г.). Т. Джеремая Бийм започва работа в дестилерията Clear Springs през 1913 г., като по-късно става главен дестилатор и наблюдава процесите в новото съоръжение в Клермонт. В крайна сметка именно той получава пълна собственост върху Jim Beam и отваря втора дестилерия близо до Бостън, Кентъки. През 1954 г. Джеремая се съюзява с приятеля си от детството Джимбърлейн Джоузеф Куин и заедно разширяват предприятието. На сцената се появява Букър Ноу, внук на Джим Бийм, който остава главен дестилер на бърбъна повече от 40 години, работейки в тясно сътрудничество с дестилера Джери Далтън. През 1987 г. Букър представя своя едноименен бърбън - Booker's. Фред Ноу е седмо поколение дестилатор на семейство Бийм. Той става свидетел на голям пожар в склад за отлежаване в Бардстаун, съдържащ 5 000 барела (3 010 000 литра)] бърбън. Запаленият бърбън се излива от склада в близката рекичка, като причинява смъртта на приблизително 19 000 риби. През януари 2014 г. е обявено, че Beam Inc. ще бъде закупена от Suntory Holdings Ltd., японска група от пивовари и дестилатори, известна с производството на първото уиски в Япония. Обединената компания е известна като Beam Suntory. На 3 юли 2019 г. друг склад на Jim Beam се подпалва, което унищожава около 45 000 барела (9 030 000 литра) бърбън. Пожарът довежда до разливане на бърбън в река Кентъки и Гленс Крийк. Jim Beam произвежда няколко разновидности на емблематичния бърбън, като не всички от тях са предназначени за продажба на европейския пазар и в частност България: Доста популярни са и бърбъните Jim Beam с различни вкусове и по-ниско алкохолно съдържание. Голяма част от тях не са предназначени за българския пазар:Jim Beam е американска марка бърбън уиски, произвеждано в Клермонт, Кентъки. Безспорно това е един от най-продаваните и разпознаваеми бърбъни в света. Вкусът на Jim Beam се дължи на микс от царевица (поне 51%), ръж и ечемичен малц. В допълнение към този микс се добавя и филтрирана през варовик вода от Кентъки... виж повече
Jim Beam – кратка история
Jim Beam - Да изгориш до основи и да се издигнеш от пепелта
Jim Beam разновидности